Discuția despre campionatul de șah pornită online s-a întețit odată ce personajele noastre s-au întâlnit la un suc la cantina școlii. Cu această ocazie, s-a iscat o discuție aprinsă și fiecare a avut ocazia să își spună părerea sinceră despre femei.

Află ce a avut de spus fiecare și marchează dacă ești sau nu de acord cu răspunsurile date.

0%

Eu nu pot să înțeleg de ce o femeie care a avut relații cu mai mulți bărbați este considerată ușuratică, ca să nu spun altfel, dar un bărbat care umblă cu mai multe femei este de admirat! Nu ar trebui să se aplice aceleași standarde pentru toți? De-asta zic: ce fac eu cu trupul meu nu ar trebui să intereseze pe nimeni! Un decolteu mai adânc sau o fustă mai scurtă este felul meu de a mă exprima, nu o invitație la pipăit!

Păi, ce întrebare e asta? Aș fi înclinat să aleg un băiat în locul unei fete dacă vreau ca echipa mea să aibă mai multe șanse de câștig! Asta dacă am de unde alege... Că acum între un molâu și o fată mai sprințară, așa, o aleg pe tipă, normal! Mai sunt și băieți din aștia, de-i scuipă fetele în cap. Dar, în general, fetele pot ceva ce băieții nu pot. Băieții pot ceva ce fetele nu pot. Trebuie să fii orb să nu vezi asta. Nici nu cred că e corect să îi ceri unei fete să facă treabă de băiat. Și invers.

Nu e vorba doar despre femei sau despre bărbați aicișa. Egalitate, dreptate... Mă lași nenică? Astea sunt fițe ale ălora educați, ca să aibă ei despre ce vorbi. Dar realitatea e alta. Să recunoaștem cum stau lucrurile! Contează unde te-ai născut, unde ai crescut, ce e maică-ta, ce e taică-tu... Vrei să-mi spui că, la un loc de muncă, unu de la orfelinat e privit la fel ca un copil de bani gata? Că o țigancă este tratată la fel ca o româncă? Sau, cine are mai multe șanse să își urmeze visele? O femeie care se naște în Franța sau una din Afganistan? Să fim serioși!

Eu sunt pentru matriarhat! Așa mi-ar plăcea. Ca la elefanți. Femeile se gândesc la moștenirea culturală, la cuib, la familie. Nu te pui cu o mamă care își apără copiii, chiar leu să fii! Am văzut asta la Animal Channel. Bărbații fără femei ar fi niște animale păroase și nespălate, puse pe scandal. Femeile fără bărbați? Amazoane. The future is female!

E o vorbă, scuzați-mi franceza... Nu se bagă câinele până cațeaua nu ridică coada. Se plâng gagicile că sunt privite ca niște panarame, dar dacă ele își scot în evidență fundul sau alte alea, eu ce ar trebui să văd? Un tablou de Matisse? Nu sunt nici sfânt, nici domn... Sunt femei cu care îți vine să umbli doar cu „Saru mâna” iar cu altele să zici direct „Dispari de-aici!”

Nu poți să te plângi de cum ești tratată dacă tu, ca femeie, nu ajungi să conștientizezi cât de mult valorezi. Peste tot în lume, de-a lungul timpului, au existat culte ale feminității, regine, prințese și femei obișnuite care s-au remarcat, au fost și sunt încă adorate. Să urmăm exemplu lor și să dăm ce este mai bun din noi. Să depășim tiparele în gândire. Fiecare este unic în felul lui. Cât de multe femei atât de multe feminități! Cât de mulți bărbați atât de multe masculinități!

Trăim într-un secol în care trebuie ca femeilor să li se facă în sfârșit dreptate după ce au fost atât amar de vreme marginalizate. Este momentul ca pentru prima dată în istorie să ascultăm și să susținem femeile cu adevărat. Toate acestea se pot realiza dacă mai lucrăm un pic la legi, dacă mai facem niște reforme, dacă ne implicăm în mișcări de stradă și punem presiune la adresa guvernelor. În plus, ar trebui să ne preocupe egalitatea de fond, nu doar cea de suprafață.

Stau și mă întreb de ce unele femei nu pot vedea cât de importante sunt. Feminitatea este un lucru atât de prețios! Pentru mine feminitatea include bunătate, puritate, gingășie, delicatețe. Pentru mine feminitatea înseamnă o atitudine demnă, curajoasă, înseamnă verticalitate, onestitate, principialitate și tărie de caracter. Bineînțeles conștientizarea acestor valori trebuie să vină din partea societății, fără discriminare și înjosire, fără prejudecăți și stereotipuri. Ca să poată exista admirație, respect și iubire.

Bărbații consideră că dacă întrețin o femeie înseamnă automat că o dețin. De aici nedreptățile de tot felul față de femei, dar și revolta lor. Avem o mulțime de exemple de femei sclipitoare în diverse domenii, care și-au adus contribuția la progresul omenirii și au arătat ca nu sunt cu nimic inferioare capacităților unui bărbat. Cu toate acestea, sunt mai prost plătite și întâmpină mai multe greutăți dacă vor să ajungă într-o poziție de conducere. Lucrurile astea trebuie să se schimbe!

Problema femeilor nu se va rezolva decât atunci când vom înțelege cu toții care este rădăcina acestui rău: acela că o facem pe Mama Natură să sufere constant cu lipsa noastră de empatie și conectivitate. În schimb, preferăm barbaria capitalismului în care putem să ne lingem degetele după o friptură de vită. Opresiunea naturii este strâns legată de opresiunea femeilor și doar noi, fiicele Gaiei, cu intuiția noastră nativă, putem înțelege și repara acest rău.

Cel mai urât lucru la o femeie? Asumarea feminității ca pe o slăbiciune. Înainte, femeile știau cum să „înrobească” un bărbat. Pentru confortul femeii și binele copiilor, bărbatul a ieșit din peșteră și a construit o casă, apoi a inventat mașina de spălat, apa de la robinet și atâtea altele care ne fac viața mai ușoară. Apoi a adorat-o în artă, în poezie, în pictură, în sculptură... Egalitatea între femeie și bărbat a ajuns să însemne femeie cu mușchi și bărbat cu picioarele epilate. Total greșit!

Ok, femeile se simt discriminate și nedreptățite de rolul impus de societate, dar oare bărbații nu sunt și ei nedreptățiți în multe privințe? Bărbații fac muncile grele, de forță. Ei stau în tranșee pline de noroi. Lor le cad bombe în cap. Stresul la locul de muncă îi face pe mulți bărbați să se sinucidă. Femeile în domeniile de risc sunt excepții și nu pentru ca nu ar avea acces, ci pentru că aleg altceva. Dacă vrem egalitate, să fie până la capăt. Radical! Cu ștergerea oricăror bariere, și fizice și sociale.

Eu vin din underground, ca să spun așa. Am deci o afinitate pentru tot ce nu este mainstream. Legat de feminism, aș vrea să atrag atenția că ce se înțelege în prezent prin mișcarea asta nu este reprezentativ pentru toate femeile, din toate colțurile lumii. Este mai degrabă reprezentativ pentru femeile albe din țările bogate. Feminismul nu va fi o mișcare globală, unitară și puternică decât după ce și surorile lumii a treia vor fi integrate și reprezentate cum se cuvine. Așadar să ne întoarcem ochii și spre ele.

Știu că nu pare, dar eu susțin cauza feminismului. Autoritatea statală și capitalismul sunt rădăcina tuturor relelor, și afectează atât femeile cât și bărbații. O lume nouă nu se poate construi decât pe ruinele civilizației muribunde. Istoria a arătat-o cu atâtea imperii. Femeile și bărbații trebuie să treacă peste divergențe și să își unească forțele într-o luptă comună.

Răspunsurile personajelor poveștii noastre relevă, în mod deloc surprinzător, diferite curente de gândire sau, altfel spus, unghiuri din care poate fi privit feminismul. Cine are dreptate și cine greșește? Greu de spus. Poate că adevărul e undeva la mijloc, sau se compune ca un puzzle din aceste bucăți separate și incomplete, astfel încât, pentru a vedea imaginea de ansamblu, trebuie să ne dăm câțiva pași înapoi, să lăsăm la o parte prejudecățile și să privim lucrurile fără părtinire. Tu ce zici? Ai stat vreodată să te întrebi care este treaba cu drepturile femeilor? Ce părere ai despre feminism? Reacțiile pe care le-ai dat replicilor personajelor ar putea spune ceva despre felul tău de a gândi și privi lucrurile. Ce crezi? În ce măsură cochetezi cu feminismul? Ți-ar plăcea să afli?

Ce tip de feminism ți se potrivește?
Cel mai bine ți s-ar potrivi feminismul cultural
Feminismul cultural pune în prim plan diferențele dintre bărbați și femei și arată că aceste diferențe nu trebuie în mod necesar contestate sau criticate, ci valorizate. Păstrându-și totuși dimensiunea critică, feminismul cultural atrage atenția asupra faptului că felul în care femeile au fost definite, analizate sau prezentate de-a lungul timpului a fost rezultatul unei viziuni dominant masculine și de aceea acestea au fost marginalizate, subordonate și devalorizate. Propunerea care vine din direcția perspectivei feminismului cultural este aceea a reafirmării și revalorizării femeilor, a experiențelor, a caracteristicilor, a nevoilor și experiențelor specifice acestora. Sunt discutate teme ca maternitatea, grija, empatia, “energia feminină” și potențialul radical transformator ce rezultă de aici. Cuvântul cheie: diferențe, esență feminină, esență masculină, separare
Cel mai bine ți s-ar potrivi feminismul liberal
Feminismul liberal este preocupat în mod special de drepturile femeilor de a participa în mod egal cu bărbații la viața publică a societății. Femeile sunt discriminate atâta timp cât sunt excluse din anumite sectoare de activitate, nu participă în structurile de putere ale diverselor instituții (în special piața muncii, educație, politica, tehnologie, afaceri, etc.). Feminismul liberal consideră că reducerea inegalităților se poate face în special prin asigurarea de drepturi și oportunități egale, prin egalitate de șanse, nu prin schimbări radicale, revoluționare. Conform feminismului liberal, nu se dorește în mod special schimbarea din temelii a structurilor economice, sociale, politice ale societății. Accentul este pus pe reformarea acestor structuri, în special prin dezvoltarea pieței libere, prin competiție și acumularea de competențe, astfel încât femeile dar și alte grupuri marginalizate să aibă acces deplin, alături de bărbați la viața publică. Cuvinte cheie: gen, drepturi și libertăți, reforme, egalitate de șanse
Cel mai bine ți s-ar potrivi feminismul marxist
Feminismul marxist consideră că poziția pe care cineva o are în societate nu este rezultatul unor alegeri individuale ci este direct legată de apartenența la o clasă socială. Inspirându-se din teoria marxistă, feminismul marxist consideră că în societate putem observa două clase sociale (în funcție de proprietatea asupra mijloacelor de producție): o clasă a celor care au (proprietari, burghezi, antreprenori, patroni) și în consecință domină și exploatează și o clasă a celor care nu au (muncitori) și în consecință sunt dominați și exploatați. Relațiile dintre bărbați și femei sunt relații de dominare și subordonare în virtutea apartenenței la aceste clase sociale. În consecință, este mult mai greu pentru persoane și grupuri opresate (ca de exemplu femeile) să se realizeze pe deplin personal și profesional într-o societate de tip capitalist în care resursele se concentrează în mâinile bărbaților. Conform feminismului marxist, înlocuirea sistemului capitalist cu cel socialist în care fiecare individ are mijloace egale de realizare este singura soluție pentru eliberarea și împuternicirea femeilor. Feminismul marxist militează astfel pentru recunoașterea și remunerarea muncilor casnice și de îngrijire, pentru recunoașterea și valorizarea muncii reproductive și pentru devoalarea structurilor de putere care țin femeile sub opresiune. Cuvinte cheie: gen, exploatare, clasă, anti-capitalism, opresiune
Cel mai bine ți s-ar potrivi feminismul radical
Feminismul radical consideră că lupta împotriva inegalităților de gen nu trebuie să fie dusă cu mănuși, cu grija de a nu deranja pe cineva și cu dorința de a-i convinge pe bărbați sau pe cei/cele care alimentează diverse forme de nedreptate că trebuie să se schimbe și să ia măsuri. Dimpotrivă! Feminismul radical invocă nevoia de contestare radicală, directă și fără ocolișuri a supremației masculine în același timp cu o afirmare și recunoaștere fermă a nevoilor și experiențelor femeilor care sunt de asemenea diferite în funcție de clasă, orientare sexuală, vârstă etc. Printre temele abordate se numără obiectificarea sexuală a femeilor, dar și teme tabu ca violul și violența împotriva femeilor, dreptul la avort. Asumând faptul că din cauza patriarhatului femeile sunt marginalizate și opresate, feminismul radical se raportează la bărbați ca fiind principalii beneficiari ai acestui sistem și consideră că cei mai mulți dintre ei doresc să își păstreze controlul și privilegiile chiar dacă știu că astfel perpetuează nedreptăți. În consecință este mai greu de crezut că ei vor ceda de bunăvoie puterea, ci puterea trebuie cucerită/luată, inclusiv prin acțiuni radicale (proteste, greve etc.) Cuvinte cheie: sex, gen, sexualitate, diferențe, revoluții
Cel mai bine ți s-ar potrivi feminismul multicultural
Feminismul multicultural pune accent pe felul în care contexte socioculturale diverse influențează traiectoriile de viață, obiectivele și provocările femeilor și bărbaților. Astfel, in/egalitatea de gen și împuternicirea femeilor nu sunt teme care privesc femeile la nivel individual, ci sunt rezultatul unor construcții în care reguli, norme comunitare particulare au de multe ori un rol deosebit de important în menținerea sau deconstruirea relațiilor de putere dintre femei și bărbați. Feminismul multicultural încurajează dialogul și cooperarea între grupuri de femei cu experiențe diferite pornind de la premisa fundamentală că drumul către emancipare și capacitare nu este același pentru toate femeile și că în acest drum trebuie să ținem seama de context (social, cultural, economic, politic). Cuvinte cheie: context, diferențe, dialog
Cel mai bine ți s-ar potrivi ecofeminismul
Ecofeminismul pune accent pe modul în care atât natura cât și femeile sunt tratate necorespunzător în societățile patriarhale (mai larg în societățile centrate de norma masculină). Feminismul ecologic explorează deci legăturile complexe dintre femei/bărbați și natură, face legătura între opresiunea femeilor și cea a naturii în general și atrage atenția asupra nevoii de a reconstrui societatea pe baze mai drepte care să includă respect egal și pentru alte ființe non umane, inclusiv pentru mediu natural care are grijă (asemenea femeilor/mamelor) de noi. Ecofeminismul analizează de asemenea relația dintre femei și natură în diferite domenii ca economia, religia, politica, literatura, tehnologia punând accent pe felul în care atât femeile, cât și natura au fost exploatate de-a lungul timpului. Cuvinte cheie: natură, diferențe, esență feminină, ecologie, dualism.
Cel mai bine ți s-ar potrivi feminismul ambiguu
Feminismul ambiguu este o etichetă mai curând decât un tip clar definit de feminism care circulă cu referire la acele persoane care au atitudini ambivalente față de feminism. Pe de o parte nu se simt confortabile cu eticheta de feminist/ă, dar în același timp aderă la o serie din ideile și principiile feministe, nefiind de acord cu diverse forme de discriminare care afectează femeile. Ele cred în egalitatea de gen, dar nu în feminism. Unele consideră că sunt mai curând „umaniste”, că fiecare dintre noi suntem mai întâi oameni și apoi femei sau bărbați. De multe ori aceste persoane identifică feminismul cu variantele mai radicale, cu feminismul de tip victimist de care se dezic. Consideră, de asemenea, că feminismul este împotriva principiului meritocrației (feminismul ar dori ca femeile să fie promovate doar pentru că sunt femei), este prăfuit, demodat cu toate că recunosc persistența multor inegalități și discriminări de gen în societatea în care trăiesc și uneori chiar se implică și pledează pentru emanciparea femeilor. Cuvinte cheie: duplicitate, meritocrație, umanism
Cel mai bine ți s-ar potrivi postfeminismul
Postfeminismul atrage atenția asupra faptului că modul de gândire dihotomic despre femei -bărbați (în alb și negru, noi vs.ei), prezent în cele mai multe din abordările feministe clasice, este depășit și chiar eronat. Este momentul unei schimbări radicale de perspectivă în înțelegerea și definirea genului și a relațiilor de gen. Astfel, o persoană care se consideră postfeministă este foarte atentă și sensibilă la multiple diferențe dintre femei și dintre bărbați, dar și la felul în care anumite identități se configurează dincolo de aceste categorii considerate rigide, limitative, chiar superficiale și cu risc mare de a produce și promova stereotipuri și prejudecăți de gen. Semnificația lui “post” din această formulă este încă dezbătută, dar în principiu nu se referă la sfârșitul feminismului și ceea ce urmează după acest sfârșit, ci la o nouă formă evoluată de feminism, una care se intersectează cu postmodernismul, poststructuralismul, postcolonialismul ca formule critice la marile curente de gândire ale modernității . Cuvinte cheie: gândire non dihotomică, contextualizare, sexualitate pozitivă, independență

Share your Results: